Zondag 10 november

Viering: Dankbaarheid.

is het thema van de dienst van 10 november voorbereid door: Liesbeth de Lange en Marianne Gaastra.

Ananias en Saffira uit het verhaal van de eerste Christengemeente vallen dood neer als zij doen alsof zij alles geven. Is nogal wat. Wat heeft dat te maken met dankbaarheid? Wij, Liesbeth en ik, denken alles. Dankbaarheid is niet een weegschaal waarop afgewogen wordt: jij hebt iets voor mij gedaan, dan doe ik iets voor jou. Geen: do ut des. Dankbaarheid overkomt je en vanuit die dankbaarheid wil je geven, alles wat je hebt en wat de ander nodig heeft. De ander die is als jijzelf. Je weet dat je alles wat je hebt uiteindelijk hebt ontvangen, het begint met je leven. Vanuit dat besef geef je onvoorwaardelijk. Zoals Sint Maarten zijn mantel, zijn bescherming aan de bedelaar gaf. Zo, ongeveer, hebben Liesbeth en ik erover gesproken en over heel andere dingen. We nemen jullie verder mee in dit gesprek door in de viering met jullie te lezen, te zingen en te delen. We bevragen Ananias en Saffira. We delen wat we hebben ontvangen. En we zingen, lezen, reflecteren: wat is dankbaarheid voor ieder van ons ? Een lied alvast, voor Ananias en Saffira en voor iedereen :

Raak jij mij aan
Toen ik nog ziek was, leefde ten dode,
troostloos mijn dagen, zwaar de nacht,
heb jij mij toekomst, warmte geboden,
mij aangeraakt, mij opgewacht.

toen ik verkild was en opgesloten,
niet ik niet meer, ver weg van jou,
raakte jij mij en ging ik weer open,
wist ik dat jij mij nog vasthoudt.

Raak jij mij aan dan kom ik tot leven,
raak ik jou aan, dan word ik licht,
word ik door jouw nabijheid genezen,
krijg ik van jou een nieuw gezicht.

zoals een kind op handen gedragen,
veilig geborgen, open en vrij,
weet ik jou bij mij al mijn dagen,
noem ik jouw naam: mijn God nabij.

Michael Steehouder; uit: zangen van zoeken en zien 483

Reacties zijn gesloten.